Dannes trettionde inkast

Orförande Jonsson har varit på konferens med kollegorna från hela Sverige, SvFF:s styrelse och ledningsgrupp m fl. Här kommer bl a en kort rapport från dessa dagar där Svensk fotbolls framtid diskuterades.

Rapport från Ordförandekonferensen 2021
Scandic hotell och Scandinavian Expo i Arlandastad var utgångspunkten för fyra dagars intensivt konferensande för 24 distriktsordförande, tjänstepersoner och styrelse från Svenska Fotbollförbundet samt deltagare från SEF, Svensk Elitfotboll, och EFD, Elitfotboll Dam. Årets fysiska konferens var efterlängtad och behövd efter ett och ett halvt års digitala möten. Tre punkter på programmet engagerade deltagarna mest. Hur ska svensk fotboll organiseras i framtiden lyfter jag som den allra viktigaste eftersom det ursprungliga förslaget från förbundsstyrelsen och projektgruppen för "Ökad samverkan Svenska FF och SDF (specialdistriktsförbund) innebär en upplösning av nuvarande organisation med 24 distrikt för att skapa 8 större regionsdistrikt. Den andra punkten var Spelarutbildning (SUB) - en helhet 2.0. Det är ett förslag till ny spelarutbildning som har sitt ursprung i SUB- en helhet 1.0. Den tredje diskussionspunkten handlade om hur förbundsstyrelsen ska se ut i fortsättningen.

Ökad samverkan
Hälsinglands Fotbollförbund har vid två tillfällen inbjudit våra föreningar till digital information angående projektet Ökad samverkan. Därefter har vi genomfört en enkätundersökning över nöjdhetsgraden hos våra föreningar över den verksamhet som HFF genomför. I enkäten fanns också möjlighet att beskriva hur föreningen ser på den fortsatta organisationen av svensk fotboll. Under konferensen framförde jag att Hälsinglands FF förordar ett fortsatt arbete för projektgruppen inom alternativ 1. Det innebär en djupare analys av distriktens möjligheter att genom effektiviseringar och samverkan inom vårt NaFu-område som består av Upplands Fotbollförbund, Gestriklands FF, Dalarnas FF och Hälsinglands FF för att nå målet att flytta pengar och personal (= resurser) från administration till uppsökande verksamhet bland våra föreningar. Viktigt att upplysa alla er fotbollsintresserade i Hälsingland och övriga som läser mitt 30:e inkast, att HFF den 15 maj anställde Kenneth Larsson på 30% för att under kvällar och helger besöka och bistå våra föreningar när det gäller fotbolls- och föreningsutveckling. Återkommer med mer information om det fortsatta arbetet med Ökad samverkan när det officiella protokollet från Ordförandekonferensen publicerats.

Spelarutbildning – en helhet 2.0
Deltagarna i konferensen var eniga om att det arbete som föregått förslaget om en reviderad spelarutbildning, SUB 2.0, är ett exempel på ett öppet, transparent arbete med stor delaktighet från fotbollsrörelsen. Lars Helmersson som ansvarat för arbetet presenterade 15 aktiviteter som ska bidra till att Sverige har en spelarutbildning som leder till fortsatta framgångar för svensk fotboll. För Hälsinglands del kommer den nya Distriktsungdomsturneringen (DUT) att ge våra tjejer och killar i distriktslagen en bättre matchmiljö med fler matcher mot distrikt, som är på samma eller liknande nivå som våra egna distriktslag. Hälsingland kommer att vara värdar för DUT mellan 19 och 21 november. Ett stalltips i dagsläget är att turneringen genomförs i Bollnäs där boende och planer kan motsvara de krav som ställs för att genomföra DUT. På flicksidan har Hälsingland placerats i grupp B och ska möta Norrbotten, Uppland och Gestrikland. Pojkarna är också placerade i Grupp B och ska möta Västmanland, Gestrikland och Medelpad. Vinner lagen sina grupper blir man uppflyttade till grupp A och hamnar lagen sist får dom näst gång spela i grupp C.

En viktig synpunkt som jag framförde är att Hälsingland vill ha kvar spelarutbildarrollen men i förslaget som presenterats finns inte den rollen kvar. Därför har jag betonat att funktionen ska få vara kvar i distriktet men med något annorlunda arbetsuppgifter. I den nya SUB 2.0 har spelarutbildaren (SU) tagits ifrån uppgiften att vara länken mellan våra landslagsaktuella spelare och förbundskaptenerna för ungdomslandslagen. Den uppgiften ska i fortsättningen skötas av den Nationella spelarutbildaren (NaFu).

Den framtida förbundsstyrelsen
Valberedningen i svensk fotboll gav till ordförandekonferensen uppdraget att diskutera den framtida sammansättningen av förbundsstyrelsen (FS). Hälsingland följer linjen att behålla sex ledamöter plus en ordförande som nomineras och utses vid årsmötet. Vi anser också att SEF och EFD ska ha lika många ledamöter, dvs i framtiden en ledamot var. Eftersom SEF för tillfället har två ledamöter ska den nya förbundsstyrelsen ha möjlighet att rekrytera en ledamot som har spetskompetenser inom ett område som tillför svensk fotboll. Valberedningen får ansvaret att nominera och årsmötet väljer den nya representanten. HFF förordar en mandatperiod på två år och att man återinför ett saxningsschema där tre ledamöter väljs det ena året och övriga tre året därefter. Återkommer med mer info när protokollet är utskickat från SvFF.

Fotbollens betydelse för våra ungdomar
Dags att se fram mot en spännande fotbollsupptakt och en höstsäsong då vi förhoppningsvis kan se alla matcherna på plats. Noterar att ungdomscuperna smyger igång igen och vi ser att starka ungdomsföreningen Strands IF deltagit med två lag med spelare födda 2007 i Rallarbollen, en tvådagarscup i Strömsbro / Hille. Passar på att citera vår styrelseledamot Jessica Tomilla som även är ledare i Strands IF: " Cup är emellertid så mycket mer än att bara spela match. Det är en möjlighet att ha roligt och hänga med lagkamrater och spelare från andra lag, titta på matcher, heja på varandra. Det tränar också spelarna i att ta ansvar: hålla koll på grejer och tider (matcher, lunch/middag…)". Citatet visar fotbollens betydelse ur ett socialt- och samhällsperspektiv. Det är viktigt att vi lyfter fram betydelsen av fotbollens förmåga att samla ungdomar och samtidigt bidra till bra värderingar. Hoppas och tror att 2022 blir ett år då Hudik Cup kan genomföras igen och att alla övriga sammankomster inom barn- och ungdomsfotbollen kommer igång.

Tävlingsverksamheten - enkelserier och dubbelserier
Pandemin har för andra året ställt till med problem för tävlingsverksamheten både på nationell – och distriktsnivå. Kansliet och tävlingskommittén har haft kontakt med våra föreningar och där har majoritetsbeslut fått gälla huruvida det ska vara enkel- eller dubbelserie säsongen 2021. Nu utföll föreningarnas önskemål olika. Det blev dubbelserie i division fyra för herrarna medan det blev enkelserie i femman. Enkelserie även för Herrar division 6 och Damer division 3. Damer i division 2 organiseras tillsammans med granndistrikt och där har man enats om att spela dubbelserie. Föreningsledare har varit i kontakt med tävlingskommittén och kansliet och vi har försökt att förklara hur besluten vuxit fram. Vid en genomlysning av övriga distrikt i landet kan man konstatera att samma problematik har hanterats på olika sätt även i övriga distrikt. Förhoppningen inför säsongen 2022 blir naturligtvis att pandemin klingat av och att vi i god tid kan lägga serierna.

Sverige tar åter silver i OS-fotbollen
Sällan har väl en straffturnering svängt så dramatiskt som när Sverige vann silver i Tokyo. Innan vi går in på detaljer vill jag påminna om Pia Sundhages landslag som via straffar tog sig ända till final i Rio för fem år sedan. Efter en klok matchning med ändrat spelsystem tog sig laget till final, men där slutade det också med silver. Det som var annorlunda den här gången var att vi hade ett starkare lag och att Sverige var favoriter inför finalen. Straffturneringen kommer att analyseras, men den enkla förklaringen som jag ser det är att våra spelare gick in i straffläggningen i ett sämre mentalt läge och att det avgjorde de svaga prestationerna som ledde till kanadensiskt guld. Det blev nästan outhärdligt när mina personliga favoritspelare Kosovo Aslani och Caroline Seger båda missade sina straffar. Caroline Seger är en stor ledare och idrottare. Har ett personligt minne av hur hon under en fotbollsgala i Globen, såg till att en av våra fotbollsledare, som för tillfället var inlagd på infektionsavdelningen i Gävle, fick hela damlandslagets autografer med en personlig "kryapådighälsning". Under hela OS-turneringen har hon levt upp till sin roll som lagkapten och ledare. Klokt mittfältsspel som tillsammans med Kosovo Aslanis briljans ledde Sverige ända till finalen. Jag hade unnat Caroline Seger att få smälla in sin straff och därmed skjuta guldet till Sverige, nu ville det sig inte och det var oerhört tungt att se bollen segla över ribban.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.