HÄLSINGEFOTBOLLEN HAR FÖRLORAT EN TROTJÄNARE

Hälsinglands FF:s hedersledamot i styrelsen, Carl Fredrik Spansk gick bort den 16 juni 2021.

Under hela 33 år hade Carl Fredrik Spansk rollen som sekreterare i styrelsen för Hälsinglands Fotbollförbund. I samband med konstituering vid årsmötet 1963 utsågs Carl-Fredrik till styrelsens sekreterare och den förtroendeposten behöll han fram till 1996.

De många tjänsteåren inom hälsingefotbollen ledde till att Carl Fredrik efter avslutat uppdrag utnämndes till hedersledamot av styrelsen för Hälsinglands Fotbollförbund. God språkbehandling kännetecknade de styrelseprotokoll som hade Carl Fredriks signatur.

Lägger man därtill djupa insikter i tävlingsfrågor så förstår man att hans kompetenser uppmärksammades även på nationell nivå. Mellan åren 1983 och 1988 ingick Carl Fredrik tillsammans med Bengt Adamsson, Stockholm, Kjell Johansson, Borås, Bruno Nyberg, Stockholm och ordförande Bengt Ågren, i Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté. Bengt Ågren beskriver tiden på följande sätt: " TK hade då allt, dvs tävlingsärenden, disciplinärenden, tävlingsutveckling och spelordningsfrågor. Detta var före dator- och mobilåldern så under tävlingssäsongen gjorde Carl-Fredrik åtskilliga resor ner till SvFF:s kansli på Råsundastadion, om inte varje vecka så minst var 10 dag. I kommittéarbetet på den tiden fick man inte färdiga förslag från tjänstemän, ledamöterna fick göra mycket detaljarbete och där var Carl-Fredrik och Kjell Johansson verkligen duktiga och drivande". Bengt Ågren fungerade som Svenska Fotbollförbundets VM-general under fotbolls-VM 1958 och han sammanfattar sitt samarbete med Carl Fredrik på följande sätt: " Jag hade sedan kontakt med Carl-Fredrik i alla år, de senaste 25 åren främst gällande SvFF:s utmärkelser där han visste det mesta kring distriktets föreningar och personer. Han var en underbar människa - omtänksam, klarsynt och med stor humor". Carl Fredriks insatser på nationell- och distriktsnivå ledde till att han erhöll Svenska Fotbollförbundets förtjänstmedalj i guld.

(Klicka på rubriken för att läsa mer)

Vid sidan av fotboll så var bandyn den sport som Carl Fredrik uppskattade mest. Han missade sällan någon av Brobergs hemmamatcher. Söderhamns FF var favoritlaget i den lokala fotbollen. Carl Fredrik ingick i "Femklubben" tillsammans med ytterligare några fantastiska eldsjälar som har brunnit för SFF:s bästa. Initiativtagare var Gösta Frunk och ledamöter var Gunnar Jonsson, Esa Sköld och Alvar Vestman. Övriga i fem-klubben var Sune Salén, Nils-Erik Olsson, Håkan Kvist, Bertil Melin, Bengt Nybom och Sune Nordh. Ekonomiskt stöd och trivselaktiviteter för Söderhamns FF stod på agendan för Femklubben. Carl Fredriks förmåga att uttrycka sig i skrift resulterade i artiklar i tidningen Julbollen där Janne Ferm var redaktör. Även inom Hälsinglands Idrottsförbund hade Carl Fredrik uppdrag och hans idrottsintresse väcktes tidigt. Han föddes i Marmaverken och under Marma IF:s storhetstid mellan 1957 och 1960 var han en återkommande gäst på Marmavallen. Carl Fredrik var även med att starta Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap (HIHS) 1990. Även där var Calle en drivande person i Söderhamns-hörnet . Han blev även Hedersledamot i HIHS

Skogsavdelningen på Bergvik Ala blev Carl Fredriks arbetsplats efter avklarad realexamen. Efter att bolaget uppgick i Stora Kopparberg kom nya utmaningar och Carl Fredrik medverkade i den snabba utvecklingen av företagets dataavdelning.

Fritiden tillbringade Carl Fredrik med familjen. Under många år genomfördes fjällvandringar tillsammans med sönerna Örjan och Stefan och hustrun Viviann. På senare år byttes fjällvärlden ut mot en lugnare fritid i sommarstugan. Carl Fredrik var djurvän och många hundar hade en fin tid i familjens hem. Mångårigt medlemskap i Svenska Naturskyddsföreningen vittnar om en stark känsla för den svenska naturen och bevarandet av de värden som naturen ger.

Vi tackar Carl Fredrik och hans familj för allt det goda arbete han utfört för hälsingefotbollen.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.