Dannes tjugoåttonde inkast

Ordförande Jonsson blandar och ger, stort som smått i årets första inkast.

Med förhoppningar om en bättre tid, ett bättre år ur i smittspridningssynpunkt och därmed bättre möjligheter till fotbollsutveckling. Med frågor om fotbollens framtid, nu i första hand organisatoriskt men också tankar på Hälsingar i "Pekingtröjan", både förr och nu och därifrån till HuFF:s spännande resa i Ettan. (Klicka på rubriken för att ta del av inkastet)

Hur ser framtiden ut för svensk fotboll?

Den 8 april 2020 presenterades för första gången de tankar och planer om organisationsförändringar som parallellt med pandemihantering tagit en stor del av min, styrelsens och kansliets tid och kraft under året. När nu vaccineringen startats på våra äldreboenden så känns det för första gången på nästan elva månader som att det kan vara läge att även se framåt och börja jobba för att täcka behov – gamla som nya -som våra föreningar har. Vi har som avsikt att löpande informera om hur processen med "Ökad samverkan SDF och SvFF" fortskrider. Vi vill gärna ha era synpunkter under processens gång. Vi får aldrig glömma att såväl Hälsinglands Fotbollförbund som Svenska Fotbollförbundet har samma uppdragsgivare - nämligen alla landets föreningar.

Efter våra digitala informationskvällar med Hälsinglands föreningar, den 10 och 17 november, har följande förändringar skett. Projektledningen har utökats med tre distriktsordföranden: Tommy Andersson, Blekinge, Nina Lindström, Södermanland och Lena Wallgren, Medelpad. Dessutom har en referensgrupp tillsats och den består av sex kanslichefer, två från varje landsdel. Från Norrland kommer vår kanslichef Andreas Göransson tillsammans med Roger Westin Ångermanland. Från Svealand Stefan Jonsson, Dalarnas FF, Andrea Möllerberg, Stockholms FF och från Götaland Thomas Kölnäs, Östergötlands FF , Maria Pettersson, Dalsland.

Hälsinglands FF känner ett behov av att fortlöpande ha en dialog med våra föreningar när det gäller förslaget om Ökad samverkan mellan SDF och Sv FF. Vill uppmärksamma alla om att man även kan se begreppet "Större och starkare distrikt" som namn i diskussionen om en förändrad organisation inom svensk fotboll. Den senaste informationen finns samlad på Svenska Fotbollförbundets hemsida:
Vi kommer att i närtid kalla till ytterligare digitala möten med våra föreningar, dels för att sprida aktuell information om projektet, dels kunna inhämta synpunkter från föreningarna hur man ser på projektgruppens förslag.

Coronasituationen
På vår hemsida kan ni löpande följa de senaste rekommendationerna från FHM och även de tolkningar som Svenska Fotbollförbundet presenterar. Vi känner fortsatt osäkerhet hur säsongen kommer att bli. Vår egen tävlingskommitté liksom svenskans TK arbetar därför med olika scenarior. Optimalt är naturligtvis att kunna köra en dubbelserie i vanlig ordning. Vid senaste styrelsemötet – digitalt – beslutades att vi avvaktar med att starta Hälsingemodellen. Distriktlagsverksamheten är också vilande tills vidare fram till den 28 februari. Det vi har förhoppningar om är att kunna komma igång med uppsökande verksamhet för våra utbildningsteam.

Årets årsmöte
För första gången kommer Hälsinglands FF ha sitt årsmöte i digital form. Torsdag den 4 mars kommer vi att ha våra föreningar uppkopplade. Återkommer med kallelse / inbjudan till mötet. Vi genomförde Repskapet digitalt och det fungerar väl så där. Mycket av den spontana diskussionen uteblir, men det fattas formellt godkända beslut och vi kan gå vidare med att administrera tävlingsverksamheten. Vid årsmötet kommer val att förrättas och vi återkommer med information hur det ska gå till. Svenska Fotbollförbundet har genomfört såväl Repskap som årsmöte digitalt så det finns en färdig mall att utgå ifrån.

Allsvenskan och Ettanfotboll
Ur ett hälsingeperspektiv blir årets Allsvenska extra intressant. I Norrköping kommer Mathias Florén att lämna sitt uppdrag inom ungdomsfotbollen för att ta steget in i seniorverksamheten. Tillsammans med Rickard Norling, Kim Hellberg, Maths Elfvendal kommer Mathias att ingå tränarteamet. Blir spännande att se om "Peking" kommer att utmana om seriesegern i år. Det började ju storstilat förra året men sedan kom några svackor och laget hamnade på en slutlig sjätteplats. Önskar Mathias lycka till med det nya uppdraget och jag är nog inte ensam om att ha en plats i hjärtat för IFK Norrköping. Utan att ha gjort några djupare efterforskningar kan jag lyfta fram ett antal hälsingar som representerat Norrköping. Börjar med Torbjörn Jonsson som hämtades från Ljusne AIK. Torbjörn fick en fantastisk karriär som tog honom till proffsspel i Italien. En spelare från min egen generation, född 1949, Kenneth Åslund har fått med sig epitetet den som avlossat det hårdaste skottet "ever" i Norrköpingströjan. Är väl svårt att både styrka eller motsäga, men vi som i något sammanhang spelat mot herr Åslund känner till hans fantastiska tillslag på bollen. Det tredje namnet är Tomas Brolin som lämnade GIF Sundsvall, fortsatte sin karriär i Norrköping , Parma, Leeds och vid VM i USA 1994 blev uttagen till All Star teamet.
Passar också på att inför Allsvenska premiären den 11 april lyfta fram ett hyperintressant namn med stark anknytning till Hälsingland, Kilafors, Hudiksvall – och varför inte Marmaverken. Tim Rönning gjorde stor succé i Elfsborgs tröja i fjol. Nominerad till Allsvenskans bäste målvakt men får vänta något år då titeln 2020 gick till Oscar Jansson, Örebro SK. Tim har mycket gott påbrå. Farfar Harry Rönning vaktade Marma IF:s mål i slutet av 60-talet. Pappa Anders var begåvad spelare både i mål, men framförallt som utespelare i Marma i ungdomsåren och senare även i Kilafors. Det blir spännande att följa Tims fortsatta utveckling.

Ser en förhoppning att vi kan träffas runt fotbollsarenorna i år. Garanterat blir det i så fall många resor till Hudik för att följa vårt Ettanlag HuFF. En suverän avslutning på hösten ledde till att vi äntligen fick ett herrlag i den högre seriehierarkin. Håller alla tummar att HuFF klarar det svåra första året och etablerar sig i Ettan norra. Vilka fina länsderbyn vi kan se fram emot. Gefle IF och Sandvikens IF kommer säkert att ställa frågan vilket lag som blir bäst i länet.

Med risk för att bli tjatig: håll avstånd, tvätta händerna, håll ut!

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund